Сглобяеми къщи


Строителството на сглобяеми къщи става все по-разпространено сред българските потребители. Възможността да имаш собствен дом по-бързо и по-евтино отдавна съблазнява жителите на Северна Америка и Европа. Според неофициални данни около 87% от населението на Съединените Щати живее в сглобяеми къщи (различни типове), а в Канада и Финландия този дял е около 50%. В Централна Европа пък все по-голяма част от новото строителство е на сглобяеми къщи.

Много хора все още имат резерви към този тип строителство, тъй като го противопоставят на монолитното (например строителството с тухли). Ако е изградена правилно и качествено обаче, сглобяемата къща притежава редица предимства, тъй като дървото като конструкционен материал е изключително еластично и здраво. Така например обикновено една такава къща може да бъде построена в рамките на 1- 2 месеца и то през всеки един сезон. Друга важна подробност е, че ако на площ от 100 кв.м си построите сглобяема къща тя ще бъде с около 15 кв.м по-голяма от къща, която е построена на същата площ, но с тухли – това означава, че по този начин се „добавя” още една стая. Това донякъде компенсира донякъде неудобството, че сглобяемите къщи обикновено се правят на не повече от два етажа заради спецификата на този тип строителство.

Леката конструкция на сглобяемите къщи ги прави по-устойчиви на земетресения и свлачища, както и по-подходящи за строеж върху парцели с подпочвени води. Въпреки че жителите в къщата биха усетили трусовете при земетресение, вероятността от срутване на една качествено построена по класическата технология сглобяема къща е малка. Това е така, тъй като в тези сгради няма монолитни (неподвижни) връзки и така всички сглобки понасят определено разместване без да се разрушават. По-ниското тегло на конструкцията допринася за много по-малки инерционни сили, както и за облекчени спасителни действия при евентуални разрушения. По отношение на пожарната безопасност, съвременните изисквания към дървените къщи включват добавянето на допълнителни съставки (химикали) при производството и обработката на отделните компоненти. Тези съставки правят дървото по-устойчиво на огън от обикновения дървен материал.

Важно предимство на този вид къщи е добрата топлопроводимост - през зимата в тези къщи е много топло, а през лятото е прохладно. По този начин се постига двойна икономия на енергия – от една страна за добива и преработката на материалите и за самото строителство се използва много по–малко енергия, отколкото при традиционното строителство, а от друга - при експлоатацията на жилището се използва значително по–малко енергия, заради добрата изолация.

Всяка фирма, която предлага строителство на сглобяеми сгради обаче има своите изисквания, способи на строеж, срокове и гаранции. Ето защо е важно да се подбере най-подходящият и надежден партньор, който да отговаря на изискванията на конкретния клиент. Преди да помислите за строеж на подобна къща обаче трябва да знаете, че в цената на къщата обикновено не влиза плочата, която се прави за ваша сметка. Най-големият проблем обаче остава изборът и инвестицията в парцел, освен ако вече не разполагате с такъв.

Публикувано: 00-00-0000
Видяно: 6176

Lorem ipsum dolor sit amet 1
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Nullam ornare, sapien et lobortis adipiscing, magna leo commodo lectus, quis ...
Vestibulum ligula
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis justo. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices ...
РЕЧНИК на термините
EPS - експандиран пенополистирол; изкуствен полимер с отворена структура на решетката от пълни с въздух сферични частици; по-познат като стиропор.OSB ...

Всички статии