За сглобяемите къщи / Типове / Тип "сандвич панел"
Техническа информация

По своето предназначение панелите, от които са изградени този вид сглобяеми къщи, биват вътрешни и външни. За облицовката им обикновено се използва гипсофазер, ПДВП (фазер) или OSB плоскости като вида на облицовката определя и различните дебелини на панелите. От външната страна стените на панелите могат да бъдат облицовани по различен начин – с дървена ламперия (вертикална или хоризонтална), с фасадна мазилка, с винилов/ PVC сайдинг или фасадни тухли. От вътрешната страна гипсофазерът може да се боядиса с латекс или да се оставят тапети, но чак след като фугите се обработят с фугопълнител.

Като цяло отделният панел съдържа следните елементи: гипскартон, OSB плочи, паро-, звуко- и топлоизолация, дървена (или метална) рамка, изолационен материал (обикновено минерална вата), гипсофазер, мрежа върху лепило и фасадна мазилка или друга външна облицовка. Тези елементи обаче могат да варират при различните производители.

Има и друг метод на изграждане на панелите тип „сандвич” като при него се акцентира на дървения материал и съдържа следните елементи: рамкова дървена (или метална) конструкция, двустранно обшита с OSB – плоскости и запълнена с минерална вата, която е покрита едностранно с пароизолационно фолио. При този метод подовите елементи също са на „сандвич” принципа, а именно: дървена (или метална) конструкция, запълнена с минерална вата и покрита едностранно с дюшеме. Монтажът и анкерирането на къщата се извършва върху готова армирана бетонова площадка (плоча) като армирането се осъществява с винтове за бетон.

Публикувано: 00-00-0000
Видяно: 2750